x

What future are you building?

Get insights from our founders and portfolio news straight to your inbox.

  • Portfolio News
  • 17 January 2013
  • 16 min read
  • Words: Northzone

Per Sunnemark ny VD för Nyx Security

Det snabbväxande säkerhetsföretaget Nyx Security, uppmärksammat för sina innovativa säkerhetslösningar baserade på intelligent kamerabevakning i realtid, får en ny verkställande direktör i Per Sunnemark. Per Sunnemark är en erfaren företagsledare som bl a varit VD för börsnoterade Feelgood.

Per Sunnemark är ny VD för säkerhetsteknikföretaget Nyx Security. Han tillträder sin tjänst den 21 januari. Per Sunnemark är en erfaren och framgångsrik företagsledare med gedigen erfarenhet av tjänsteverksamhet riktat mot såväl företags- som privatmarknaden. Han kommer närmast från en befattning som VD och koncernchef för det börsnoterade hälsoföretaget Feelgood där han mellan 2008-2012 varit ansvarig för en framgångsrik tillväxt och omstrukturering.

Mellan 1999 och 2008 var Per Sunnemark VD och koncernchef för Paynova (ett e-betaltjänstföretag som är noterat på NGM Equity) och VD för Joblines Nordenverksamhet (på dåvarande OM Stockholmsbörsens O-lista) där han även var ansvarig för Joblines internationella expansion. Efter Nasdaq-noterade Monsters förvärv av Jobline 2001 fortsatte Per Sunnemark som VD för Jobline Sverige.

– Per Sunnemark är just den ledare som Nyx Security behöver inför sin kommande svenska och internationella expansion, med en tydlig plan för en kraftig tillväxt. Hans insatser på tidigare ledande befattningar är mycket imponerande. Den globala säkerhetsbranschen står inför ett stort teknikskifte med en övergång från manuella lösningar till digitala, och från kamerabevakning för utvärdering i efterhand till sant brottsförebyggande kamerabevakning i realtid. Per är rätt man att hjälpa till att realisera denna potential, säger Anders Norling, styrelseordförande i Nyx Security.

– Jag är glad och stolt över att ha blivit tillfrågad att bli VD för ett företag som i grunden kan förändra en hel bransch, och där Sverige kan få en stark ledande aktör på världsmarknaden. Nyx Security är ett innovativt och välskött företag med duktiga medarbetare och långsiktiga ägare som det kommer att bli ett nöje att leda, säger Per Sunnemark, ny VD för Nyx Security.

– Nyx Security har ett unikt erbjudande och jag ser möjligheterna för snabb tillväxt på en marknad som efterfrågar nya, innovativa säkerhetslösningar.

Nyx Securitys tidigare VD, grundaren Andreas Johansson Österberg, kvarstår i företaget som styrelseledamot och ägare. Han kommer att arbeta aktivt med Nyx fortsatta expansion.

Videoanalys av händelseförlopp i realtid ger möjlighet att förhindra brott

Nyx Security har tagit den svenska säkerhetsbranschen med storm de senaste tre åren med sin brottsförebyggande innovativa säkerhetslösning baserad på intelligenta kameror och videoanalys av händelseförlopp i realtid. Man har etablerat ett flertal samarbeten med svenska aktörer inom säkerhet, bl a Bravida, G4S Norge och Rapid Larmcentraler, och har fått flera stora beställningar från bl a Statoil, Peab och NCC.

I mars 2011 attraherade Nyx Security expansionkapital från riskkapitalbolagen Amadeus Capital (London) och Northzone (som bl a är stora ägare i Spotify).

Nyx intelligenta lösningar bygger på Revisec, Nyx innovativa säkerhetsplattform baserad på egenutvecklad och världsledande intelligent videoanalys av händelseförlopp i realtid. Kamerorna kan när det händer upptäcka avvikande händelseförlopp, t ex intrång eller avvikelser från rutter och processer, och då larma operatörer som beslutar om omedelbara åtgärder. Systemen möjliggör effektiv dygnet runt-bevakning året om till en låg kostnad och förebygger och dokumenterar skadegörelse, stölder och olyckor.

Nyx Security utnämndes i höstas till ”Årets säkerhetsföretag 2012” av den samlade svenska säkerhetsbranschen, med motiveringen: ”Nyx Security är ett nytänkande och modernt företag som målmedvetet verkar för att göra avtryck och som både vill utmana trygga traditioner med nya koncept, driva branschutveckling och bli en global spelare att räkna med.”

För ytterligare information kontakta:

Per Sunnemark

VD, Nyx Security

Mobiltelefon: 070-1476755

Epost: per.sunnemark@nyx.se

Om Nyx Security

Nyx Security är ett snabbväxande svenskt säkerhetsföretag som tillhandahåller innovativa säkerhetslösningar och bemannade kameracentraler baserade på egenutvecklad och världsledande intelligent videoanalys av händelseförlopp i realtid. Kunderna finns inom branscher som bank, handel, återvinningscentraler, bensinstationer, transport, fastigheter, industri, bygg, samt kommuner och andra offentliga verksamheter (t ex skolor).

Nyx högteknologiska säkerhetslösningar inkluderar bl a intelligenta kameror som i realtid kan läsa av avvikande händelseförlopp, t ex intrång, eld, vattenläckage eller avvikelser från rutter och processer, och då larma operatörer som beslutar om påföljande åtgärder. Systemen möjliggör effektiv dygnet runt-bevakning året om till en låg kostnad och förebygger och dokumenterar skadegörelse, stölder och olyckor.

Nyx Security grundades 2001 och blev 2008 Sveriges första auktoriserade kameracentral med visuell bevakning i realtid. Se www.nyxsecurity.com. Företagets grundare Andreas Johansson Österberg, utnämndes 2011 till Årets Säkerhetsentreprenör.